Zwarte schimmel op muur

Zwarte schimmel op muur

Zwarte schimmel op muur. Iedereen heeft weleens gehoord van zwarte schimmel. Maar wat is het precies, en waarom is het zo belangrijk om het te bestrijden? In dit artikel gaan we dieper in op wat zwarte schimmel is, hoe ernstig het is, of het helpt om er overheen te verven of behangen, en wat je wel en niet kunt doen om het te verwijderen. Lees verder voor onze 10 tips om zwarte schimmel effectief te bestrijden.

Wat is zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is een schimmelsoort die vaak voorkomt in vochtige, slecht geventileerde ruimtes. Het groeit op muren, plafonds, en andere oppervlakken, en kan zowel binnenshuis als buitenshuis voorkomen. Zwarte schimmel is een verzamelnaam voor verschillende soorten schimmels die zwart van kleur zijn, maar de meest voorkomende en gevaarlijke soort is Stachybotrys chartarum.

Hoe ernstig is zwarte schimmel op muur?

Zwarte schimmel kan zowel ernstige gezondheidsrisico’s als schade aan je woning veroorzaken.

Gezondheidsrisico’s

Zwarte schimmel kan leiden tot diverse gezondheidsklachten, zoals allergieën, astma, hoofdpijn, huiduitslag en irritatie van de ogen, neus en keel. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot ademhalingsproblemen, chronische vermoeidheid, en neurologische klachten.

Schade aan de woning

Naast de gezondheidsrisico’s kan zwarte schimmel ook schade aanrichten aan je woning. Het tast de materialen aan waarop het groeit, zoals gipsplaten, hout en isolatiemateriaal, wat uiteindelijk kan leiden tot structurele problemen en hoge herstelkosten.

Oorzaken van zwarte schimmel

Zwarte schimmel ontstaat doorgaans door een combinatie van vocht en vochtige omstandigheden, gebrekkige ventilatie, en onvoldoende verwarming. Veelvoorkomende oorzaken zijn lekkages, condensatie, en binnendringend vocht door bijvoorbeeld regenwater.

Hoe zwarte schimmel herkennen

Zwarte schimmel is te herkennen aan de donkere, zwarte kleur en de onaangename, muffe geur die het verspreidt. Het kan zich in verschillende vormen voordoen, zoals vlekken, stippen of een pluizige groei.

Helpt er overheen verven of behangen?

Er overheen verven of behangen is geen effectieve oplossing voor het bestrijden van zwarte schimmel. Het probleem wordt hiermee slechts tijdelijk verborgen en niet opgelost. Bovendien zal de schimmel waarschijnlijk weer door de verf of het behang heen groeien, waardoor het probleem op termijn alleen maar erger wordt.

Wat helpt wel bij het verwijderen van zwarte schimmel

 1. Identificeer en verhelp de oorzaak van het vochtprobleem
  Dit is de eerste en belangrijkste stap in het bestrijden van zwarte schimmel. Zorg ervoor dat eventuele lekkages worden verholpen, verbeter de ventilatie en zorg voor voldoende verwarming.
 2. Gebruik een schimmelbestrijdingsmiddel
  Er zijn verschillende schimmelbestrijdingsmiddelen op de markt die effectief zijn tegen zwarte schimmel. Volg altijd de instructies op het etiket en draag beschermende kleding en handschoenen tijdens het aanbrengen.
 3. Gebruik huishoudelijke middelen
  In sommige gevallen kunnen huishoudelijke middelen zoals azijn, waterstofperoxide of baking soda ook helpen bij het verwijderen van zwarte schimmel.
 4. Schrob de aangetaste oppervlakken
  Gebruik een harde borstel om de schimmel grondig van de aangetaste oppervlakken te verwijderen.
 5. Laat de oppervlakken goed drogen
  Na het reinigen is het belangrijk om de oppervlakken goed te laten drogen om nieuwe schimmelgroei te voorkomen.
 6. Gooi aangetaste materialen weg
  Als de schimmel diep in materialen zoals gipsplaten of isolatiemateriaal is doorgedrongen, is het verstandig om deze materialen te vervangen.
 7. Schakel een professional in
  Bij ernstige schimmelproblemen of als je twijfelt over je eigen aanpak, schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om de schimmel effectief en veilig te verwijderen.
 8. Verwijder schimmel uit de lucht
  Gebruik een luchtreiniger met een HEPA-filter om schimmeldeeltjes uit de lucht te filteren en zo de luchtkwaliteit te verbeteren.
 9. Behandel oppervlakken preventief
  Er zijn speciale schimmelwerende verven en primers op de markt die kunnen helpen bij het voorkomen van schimmelgroei op oppervlakken.
 10. Regelmatige schoonmaak en inspectie
  Maak vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken, regelmatig schoon en controleer deze op tekenen van schimmelgroei. Door snel te handelen bij het zien van beginnende schimmel, voorkom je dat het probleem erger wordt.

Wat helpt niet bij het verwijderen van zwarte schimmel

 1. Hoewel bleekmiddel vaak wordt aanbevolen voor het verwijderen van schimmel, is het niet effectief tegen zwarte schimmel. Het kan de schimmel wel bleken, waardoor het minder zichtbaar wordt, maar het doodt de schimmel niet.
 2. Ammoniak is schadelijk voor zowel de gezondheid als het milieu en is niet effectief in het bestrijden van zwarte schimmel.
 3. Zoals eerder vermeld, helpt het verven of behangen over zwarte schimmel niet om het probleem op te lossen.
 4. Hoewel ventilatie belangrijk is, zal het alleen niet voldoende zijn om zwarte schimmel te verwijderen als de onderliggende oorzaak van het vochtprobleem niet wordt aangepakt.

Preventie van zwarte schimmel

Om zwarte schimmel in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren. Dit kun je doen door:

 1. Goede ventilatie te waarborgen, bijvoorbeeld door regelmatig te luchten en ventilatieroosters open te houden.
 2. De luchtvochtigheid in huis te controleren en zo nodig een luchtontvochtiger te gebruiken.
 3. Vochtproblemen, zoals lekkages en condensatie, tijdig aan te pakken.
 4. Regelmatig schoon te maken, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken.