Wat te doen tegen tranende ogen?

Wat te doen tegen tranende ogen?

Wat te doen tegen tranende ogen? Dit kan een behoorlijke impact zijn op je dagelijks leven. Ze kunnen de tranen je zicht belemmeren, je ongemakkelijk laten voelen en je algehele gemoedstoestand beïnvloeden. Er zijn tal van factoren die het kunnen veroorzaken, zoals allergieën, oogirritaties, droge ogen syndroom en infecties.

Oorzaken van tranende ogen

Er zijn verschillende oorzaken. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 1. Allergieën
  Pollen, huisstofmijt of huisdieren kunnen een allergische reactie veroorzaken, wat leidt tot tranende ogen.
 2. Oogirritaties
  ook, stof of chemicaliën kunnen je ogen irriteren, waardoor ze gaan tranen.
 3. Droge ogen syndroom
  Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar droge ogen kunnen ook tranende ogen veroorzaken. Dit komt doordat je ogen extra tranen aanmaken om het droge gevoel te compenseren.
 4. Infecties
  Ooginfecties zoals conjunctivitis kunnen tranende ogen veroorzaken.

Wat te doen tegen tranende ogen?

Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen om je tranende ogen te verlichten. We bespreken eerst de huismiddeltjes die werken en daarna de huismiddeltjes die je beter kunt vermijden.

Huismiddeltjes die werken

 1. Breng een dun laagje vaseline aan op de huid rond je ogen. Dit kan helpen voorkomen dat tranen over je wangen lopen en je huid irriteren.
 2. Maak een kopje kamillethee en laat het afkoelen. Dompel vervolgens een watje in de thee en leg het op je gesloten ogen. De kamillethee heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan daardoor helpen bij het verminderen van irritatie en zwelling.
 3. Leg een koud kompres of een zak ijs gewikkeld in een schone handdoek op je ogen. Dit kan helpen om de zwelling te verminderen en je ogen te kalmeren.
 4. Als je last hebt van droge ogen, kunnen kunsttranen een goede oplossing zijn. Deze oogdruppels zijn verkrijgbaar bij de apotheek en kunnen helpen om je ogen te bevochtigen en het tranen te verminderen.

Huismiddeltjes die niet werken

Sommige huismiddeltjes kunnen meer kwaad dan goed doen. We raden je af om de volgende middelen te gebruiken:

 1. Hoewel citroensap ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan het je ogen irriteren en juist meer tranen veroorzaken.
 2. Alcohol droogt je lichaam uit, waaronder ook je ogen. Het gebruik van alcohol om tranende ogen te verhelpen, kan het probleem dus verergeren.

Wanneer een bezoek aan de dokter nodig is

Als je tranende ogen aanhouden of als je naast het tranen ook last hebt van pijn, roodheid, zwelling of afscheiding, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Het kan zijn dat er sprake is van een infectie of een onderliggende aandoening die behandeld moet worden.

Preventieve maatregelen

Naast het gebruik van huismiddeltjes om je tranende ogen te verlichten, zijn er ook enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 1. Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen wind, zon en stof.
 2. Vermijd rokerige of stoffige omgevingen.
 3. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, vooral in de wintermaanden.
 4. Neem regelmatig pauzes als je veel tijd doorbrengt achter een computer- of televisiescherm.

Veelgestelde vragen

Wat is de oorzaak?
Tranende ogen kunnen veroorzaakt worden door allergieën, oogirritaties, droge ogen syndroom of infecties.

Werkt vaseline?
Vaseline kan helpen om de huid rond je ogen te beschermen tegen irritatie door tranen, maar het zal het tranen zelf niet stoppen.

Hoe kan ik mijn tranende ogen kalmeren?
Je kunt een koud kompres, kamillethee of kunsttranen gebruiken om je ogen te kalmeren en het tranen te verminderen.

Wanneer moet ik naar de dokter?
Als je tranende ogen aanhouden of als je naast het tranen ook last hebt van pijn, roodheid, zwelling of afscheiding, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Zijn er oogdruppels die specifiek bedoeld zijn voor tranende ogen?
Er zijn oogdruppels beschikbaar die specifiek bedoeld zijn om tranende ogen te verlichten, vooral als de oorzaak droge ogen zijn. Kunsttranen, bijvoorbeeld, zijn oogdruppels die helpen bij het bevochtigen van je ogen en het verminderen van tranen. Voor allergiegerelateerde tranende ogen zijn er antihistamine oogdruppels die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen. Raadpleeg je huisarts of apotheker voor advies over welke oogdruppels het beste voor jou zijn.