Wat mag je niet vergeten als je op wintersport gaat met de auto?

Wat mag je niet vergeten als je op wintersport gaat met de auto?

Wat mag je niet vergeten als je op wintersport gaat met de auto? Als je op wintersport gaat met de auto, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het rijden in de winterse omstandigheden kan namelijk extra uitdagend zijn en er zijn ook enkele wettelijke eisen waar je aan moet voldoen. In dit artikel bespreken we daarom enkele zaken die je niet mag vergeten als je op wintersport gaat met de auto.

Wat mag je niet vergeten als je op wintersport gaat met de auto?

Controleer je auto

Voordat je op wintersport gaat is het belangrijk om je auto goed te controleren. Dit betekent dat je onder andere de bandenspanning, oliepeil en ruitenwisservloeistof moet controleren. Ook is het raadzaam om de accu te controleren en ervoor te zorgen dat deze goed is opgeladen.

Winterbanden

Als je op wintersport gaat, zijn winterbanden verplicht in de meeste Europese landen. Winterbanden hebben namelijk een speciaal profiel en rubbercompound dat zorgt voor meer grip op sneeuw en ijs. Zorg er dus voor dat je winterbanden onder je auto hebt gemonteerd voordat je op wintersport gaat.

Sneeuwkettingen

In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht op bepaalde wegen. Zorg er daarom voor dat je sneeuwkettingen bij je hebt en weet hoe je ze moet monteren. Let wel op dat je sneeuwkettingen niet op een droge weg mag rijden, dit kan schade veroorzaken aan de weg en je auto.

Voorbereiding van de route

Voordat je vertrekt is het verstandig om de route goed voor te bereiden. Check bijvoorbeeld of er wegafsluitingen zijn of dat er onverwachte omleidingen zijn. Daarnaast is het handig om van tevoren te weten waar je kunt tanken, want op sommige plekken in de bergen zijn er weinig tot geen tankstations.

Rijden in de bergen

Als je gaat rijden in de bergen is het belangrijk om je rijstijl hierop aan te passen. Rij bijvoorbeeld rustig en vermijd abrupt remmen en accelereren. Probeer zoveel mogelijk in dezelfde versnelling te blijven rijden en laat de motor niet afremmen op de remmen.

Verplichte uitrusting

In sommige landen zijn er extra verplichtingen voor de uitrusting van je auto. Zo moet je in Oostenrijk bijvoorbeeld een gevarendriehoek, veiligheidsvesten en een EHBO-set bij je hebben. Ook is het in sommige landen verplicht om een sneeuwschep en ijskrabber bij je te hebben.

Verzekering

Als je op wintersport gaat, is het belangrijk om te controleren of je autoverzekering dekking biedt voor het rijden in het buitenland. Let hierbij op of je verzekering ook schade aan andere voertuigen en personen dekt. Daarnaast kan het verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten voor extra dekking.

Milieuzones

In steeds meer steden en gebieden worden milieuzones ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. In deze zones zijn alleen voertuigen toegestaan die aan bepaalde milieunormen voldoen, zoals een Euro-norm. Dit zijn normen die zijn vastgesteld door de Europese Unie voor de uitstoot van schadelijke stoffen door voertuigen.

De exacte regels voor milieuzones verschillen per land en zelfs per stad. In sommige steden zijn milieuzones alleen van toepassing op bepaalde dagen of tijden, terwijl in andere steden de milieuzone het hele jaar door geldt. Het is daarom belangrijk om vooraf te controleren of je auto voldoet aan de milieunormen van de milieuzones waar je doorheen rijdt.

Als je auto niet aan de milieunormen voldoet, kan het zijn dat je een boete krijgt als je toch de milieuzone binnenrijdt. In sommige gevallen kun je ook een ontheffing aanvragen, bijvoorbeeld als je in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart of als je in de milieuzone moet zijn voor werkgerelateerde zaken.

Het is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn als je door een milieuzone moet rijden tijdens je wintersportvakantie. Controleer vooraf welke milieuzones je tegenkomt op je route en of je auto voldoet aan de milieunormen. Zo voorkom je eventuele boetes en kun je veilig en zonder zorgen op wintersport gaan.