Wat helpt tegen beslagen autoruiten?

Wat helpt tegen beslagen autoruiten?

Wat helpt tegen beslagen autoruiten? Je kent het vast wel: je stapt ‘s ochtends in je auto, zet de motor aan en merkt dat de ruiten helemaal beslagen zijn. Het zicht is beperkt en het kan gevaarlijk zijn om zo de weg op te gaan. Beslagen autoruiten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar. Maar wat kun je doen om dit te voorkomen en wat helpt om beslagen autoruiten snel te verhelpen?

Waarom beslaan autoruiten?

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom autoruiten beslaan. Autoruiten beslaan als gevolg van condensatie. Condensatie treedt op wanneer vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een koude autoruit. De lucht koelt af en kan het vocht niet meer vasthouden, waardoor kleine waterdruppeltjes op het oppervlak ontstaan. Dit is wat we zien als beslagen ramen.

Wat helpt tegen beslagen autoruiten?

 1. Een van de eenvoudigste manieren om beslagen autoruiten te voorkomen, is door de ventilatie in je auto te gebruiken. Zet de ventilatie aan en zorg ervoor dat deze de lucht naar de voorruit leidt. Hierdoor wordt vochtige lucht weggeleid van het koude oppervlak van de voorruit, waardoor condensatie wordt verminderd.
 2. In de zomer kan de airconditioning helpen om beslagen ruiten te voorkomen. De airco koelt de lucht af en verwijdert vocht, waardoor de lucht droger wordt en condensatie wordt verminderd.
 3. Als je autoruiten al beslagen zijn, gebruik dan de verwarming om warme lucht naar de ruiten te blazen. Dit zal de autoruiten snel ontwasemen en zorgen voor beter zicht.
 4. Er zijn verschillende anti-condensmiddelen op de markt die je op je autoruiten kunt aanbrengen. Deze middelen creëren een dunne laag op het glas die condensatie helpt voorkomen.

Overigens wordt er soms gesuggereerd dat er ook diverse huismiddeltjes zijn die werken, maar die meestal toch niet werken. Een voorbeeld daarvan is het inwrijven van de ruitem met een open gesneden ui. Voorkom de teleurstelling, dit soort middeltjes werken soms kort, soms helemaal niet.

Wat te doen als je autoruiten al beslagen zijn:

 1. Als je onderweg bent en je autoruiten beslaan, gebruik dan een schone doek of zeemvel om het vocht van de ruiten te vegen. Dit kan tijdelijk helpen om je zicht te verbeteren.
 2. Als je je auto parkeert, laat dan de ramen een klein stukje openstaan. Hierdoor kan de lucht circuleren en wordt vocht minder snel vastgehouden.
 3. Als je een airconditioningssysteem in je auto hebt, schakel dit dan in. De airco zal de lucht drogen en de ruiten snel ontwasemen.

Andere nuttige tips

 1. Een schone auto heeft minder oppervlakken waarop vocht kan condenseren. Zorg er dus voor dat je regelmatig je auto schoonmaakt, zowel van binnen als van buiten.
 2. Natte vloermatten kunnen vocht in de auto vasthouden, wat kan bijdragen aan beslagen ruiten. Zorg ervoor dat je vloermatten droog zijn.
 3. Plaats vochtvreters in je auto, vooral als je de auto voor langere tijd parkeert. Deze absorberen vocht en helpen om de lucht in de auto droger te houden.
 4. Er zijn speciale anti-condensmatten verkrijgbaar die je op je dashboard kunt plaatsen. Deze matten absorberen vocht en verminderen condensatie op de voorruit.

Het voorkomen en verhelpen van beslagen autoruiten vereist soms wat extra aandacht, maar met deze eenvoudige tips en trucs kun je ervoor zorgen dat je altijd veilig en met helder zicht onderweg bent, ongeacht het weer buiten.