Wat helpt bij brandend maagzuur?

Wat helpt bij brandend maagzuur? Brandend maagzuur is een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door zure maaginhoud die terugstroomt in de slokdarm.

Dit kan leiden tot een brandend gevoel achter het borstbeen, een zure smaak in de mond en soms pijn op de borst.

Hoewel het vaak voorkomt en in de meeste gevallen niet ernstig is, kan het wel erg vervelend zijn en het dagelijkse leven beïnvloeden.

In dit artikel zullen we bespreken wat brandend maagzuur veroorzaakt, hoe je het kunt voorkomen en behandelen, en welke levensstijlveranderingen en huismiddeltjes kunnen helpen.

Oorzaken van brandend maagzuur

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door de zure maaginhoud die terugstroomt in de slokdarm. Dit kan gebeuren als de spier die de onderkant van de slokdarm afsluit, de onderste slokdarmsfincter (LES), niet goed werkt. Wanneer de LES niet goed functioneert, kan de maaginhoud gemakkelijker terugstromen in de slokdarm. Er zijn verschillende factoren die de LES kunnen verzwakken, zoals:

 • Te veel eten: Wanneer je te veel eet, kan dit de druk in de maag verhogen en ervoor zorgen dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm.
 • Te snel eten: Wanneer je te snel eet, kan dit ook de druk in de maag verhogen en de kans op terugstroming vergroten.
 • Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de LES verzwakken en de kans op brandend maagzuur vergroten. Voorbeelden zijn onder meer chocolade, citrusvruchten, koffie, alcohol, vet voedsel en gekruid voedsel.
 • Overgewicht: Overgewicht kan de druk op de maag verhogen en de kans op terugstroming van maaginhoud in de slokdarm vergroten.
 • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan de druk op de maag toenemen, wat kan leiden tot brandend maagzuur.
 • Roken: Roken kan de LES verzwakken en de kans op brandend maagzuur vergroten.

Naast de bovenstaande factoren zijn er ook enkele medische aandoeningen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken, zoals:

 • Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): Dit is een aandoening waarbij de LES niet goed werkt en de maaginhoud regelmatig terugstroomt in de slokdarm.
 • Hernia diafragmatica: Dit is een aandoening waarbij een deel van de maag omhoog komt door een opening in het middenrif. Dit kan de druk op de LES verhogen en brandend maagzuur veroorzaken.
 • Maagzweer: Een maagzweer kan ook brandend maagzuur veroorzaken.

Wat helpt bij brandend maagzuur?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om brandend maagzuur te voorkomen, waaronder:

Vermijd voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken

Dit zijn onder meer voedingsmiddelen zoals chocolade, citrusvruchten, koffie, alcohol, vet voedsel en gekruid voedsel. Het kan nuttig zijn om bij te houden welke voedingsmiddelen bij jou brandend maagzuur veroorzaken en deze te vermijden.

Eet kleine, frequente maaltijden

Het eten van grote maaltijden kan de druk op de maag verhogen en de kans op brandend maagzuur vergroten. Door kleinere, frequente maaltijden te eten, kan je de druk op de maag verminderen.

Vermijd te laat eten

Eet niet vlak voor het slapen gaan, omdat dit de kans op brandend maagzuur vergroot. Probeer minstens drie uur voor het slapen gaan niet meer te eten.

Stop met roken

Roken kan de LES verzwakken en de kans op brandend maagzuur vergroten. Het stoppen met roken kan dus helpen om brandend maagzuur te voorkomen.

Vermijd strakke kleding

Strakke kleding, vooral rond de taille, kan de druk op de maag verhogen en brandend maagzuur veroorzaken. Draag dus losse, comfortabele kleding.

Een gezond gewicht

Overgewicht kan de druk op de maag verhogen en de kans op brandend maagzuur vergroten. Door een gezond gewicht te behouden, kan je de kans op brandend maagzuur verminderen.

Verhoog het hoofdeinde van je bed

Het verhogen van het hoofdeinde van je bed met 10 TOT 15 cm kan helpen om brandend maagzuur te voorkomen, omdat dit de zwaartekracht helpt om de maaginhoud in de maag te houden.

Behandeling van brandend maagzuur

Als je last hebt van brandend maagzuur, zijn er verschillende behandelingen die je kunt proberen om de symptomen te verlichten. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte behandelingen:

 • Antacida zijn middelen die de zuurgraad in de maag verminderen door het maagzuur te neutraliseren. Ze werken snel en geven snel verlichting bij brandend maagzuur. Antacida zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Het nadeel van antacida is dat het effect meestal van korte duur is en je ze regelmatig moet innemen.
 • H2-blokkers zijn medicijnen die de productie van maagzuur verminderen. Ze blokkeren de werking van histamine, een stofje in het lichaam dat zorgt voor de aanmaak van maagzuur. H2-blokkers zijn verkrijgbaar in tablet- en siroopvorm en werken langzamer dan antacida, maar bieden wel langduriger verlichting bij brandend maagzuur.
 • Protonpompremmers (PPI’s) zijn de krachtigste medicijnen tegen brandend maagzuur. Ze blokkeren de werking van protonpompen, enzymen die de productie van maagzuur stimuleren. PPI’s zijn alleen op recept verkrijgbaar en werken langdurig en krachtig. Het nadeel van PPI’s is dat ze niet geschikt zijn voor langdurig gebruik en bijwerkingen kunnen hebben, zoals diarree, hoofdpijn en maagdarmklachten.
 • Prokinetica zijn medicijnen die de bewegingen van de maag en darmen stimuleren. Ze helpen bij het verteringsproces en voorkomen dat maagzuur terugstroomt in de slokdarm. Prokinetica worden vaak voorgeschreven bij mensen met brandend maagzuur in combinatie met een vertraagde maaglediging.
 • Naast medicijnen zijn er ook veranderingen in levensstijl die kunnen helpen bij het verminderen van brandend maagzuur. Het vermijden van voedsel en dranken die brandend maagzuur kunnen veroorzaken, zoals alcohol, koffie en chocolade, kan helpen. Ook het eten van kleine maaltijden en het vermijden van te laat eten kan helpen. Roken moet worden vermeden, omdat roken de kans op brandend maagzuur vergroot.
 • In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om brandend maagzuur te behandelen. Dit wordt meestal alleen overwogen als andere behandelingen niet helpen. Een veelgebruikte operatie bij brandend maagzuur is de Nissen-fundoplicatie. Hierbij wordt de bovenkant van de maag om de onderkant van de slokdarm gevouwen om de werking van de sluitspier te verbeteren en reflux te voorkomen.

Het is belangrijk om met een arts te overleggen welke behandeling het beste bij jouw specifieke situtatie past.

Welke huismiddeltjes kunnen helpen bij brandend maagzuur?

Er zijn verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen om de symptomen te verlichten. Als je echter vaker last hebt van brnadend maagzuur is het raadzaam een arts op te zoeken, en professionele hulp te zoeken.

 • Vermijd voedsel dat brandend maagzuur kan veroorzaken, zoals koffie, alcohol, gekruid voedsel, citrusvruchten en tomaten.
 • Eet kleine maaltijden en vermijd grote maaltijden, vooral voor het slapengaan.
 • Vermijd strakke kleding die druk uitoefent op de maag, zoals strakke broeken en riemen.
 • Verhoog uw hoofdeinde tijdens het slapen met extra kussens of een verstelbaar bed om de zwaartekracht te helpen bij het houden van maagzuur op zijn plaats.
 • Drink gemberthee. Gember is bekend om zijn anti-inflammatoire eigenschappen en kan helpen om brandend maagzuur te verminderen.
 • Bij sommige personen helpt het om op de linkerzijde in bed te gaan liggen.
 • Zuiveringszout kan ook helpen. Los 1/2 theelepel zuiveringszout op in een glas water en drink het op om de pH-waarde in de maag te neutraliseren.
 • Ook een lepeltje zout kan helpen, of een beetje vanillevla.
 • Appelazijn kan helpen bij het verminderen van de symptomen van brandend maagzuur. Voeg 1 eetlepel appelazijn toe aan een glas water en drink het langzaam op.
 • Kauw op kauwgom om de speekselproductie te verhogen. Speeksel neutraliseert maagzuur en kan helpen om brandend maagzuur te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat als de symptomen aanhouden of verergeren, je een arts moet raadplegen.