Radiatoren ontluchten, zo doe je dat

Radiatoren ontluchten, zo doe je dat

Radiatoren ontluchten, het kan soms behoorlijk frustrerend zijn als de verwarmingselementen in je huis niet goed verwarmen. Je hoort het geluid van borrelend water en voelt dat sommige kamers gewoon niet warm genoeg worden. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem: radiatoren ontluchten.

Radiatoren ontluchten is het verwijderen van luchtbellen uit het verwarmingssysteem. Wanneer er luchtbellen in de radiatoren zitten, kan het warme water niet efficiënt circuleren, waardoor de verwarming minder effectief wordt. Het resultaat is dat sommige kamers kouder blijven dan andere, en je energierekening kan stijgen omdat je de thermostaat hoger moet zetten om dezelfde warmte te krijgen.

Wat heb je nodig?

Voordat we beginnen, moeten we ervoor zorgen dat we de juiste gereedschappen en materialen bij de hand hebben.

  1. Een radiator sleutel (ook wel een ontluchtingssleutel genoemd).
  2. Een doek of een emmer om eventueel water op te vangen.
  3. Een handdoek om eventuele morsingen op te vangen.

Nu je alles klaar hebt liggen, kunnen we aan de slag.

Stap 1: Zet de verwarming uit

Voordat je begint met het ontluchten van de radiatoren, moet je de verwarming uitzetten. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er heet water uit de radiatoren spuit tijdens het ontluchten. Laat de verwarming volledig afkoelen voordat je verder gaat.

Stap 2: Zoek de ontluchtingsventiel

Elke radiator heeft een ontluchtingsventiel. Dit ventiel ziet er meestal uit als een klein knopje bovenop de radiator. Soms is het een zeshoekige of vierkante vorm, en in andere gevallen kan het een platte schroefkop hebben. Het is meestal te vinden aan de bovenkant van de radiator, dicht bij de leidingen.

Stap 3: Plaats de doek of emmer

Plaats een doek of emmer onder het ontluchtingsventiel om eventueel water op te vangen dat tijdens het ontluchten kan lekken. Dit voorkomt dat je vloer vies wordt en dat er water op de vloer terechtkomt.

Stap 4: Draai het ontluchtingsventiel open

Pak de radiator sleutel en steek deze in het ontluchtingsventiel. Draai het ventiel langzaam en voorzichtig open in tegenwijzerzin. Houd de doek of emmer in de buurt, want er kan wat lucht ontsnappen, gevolgd door water.

Stap 5: Laat de lucht ontsnappen

Zodra je het ventiel hebt geopend, zul je lucht horen ontsnappen. Dit is een goed teken, want het betekent dat de luchtbellen uit de radiator worden verwijderd. Laat het ventiel open totdat er geen lucht meer ontsnapt en er alleen maar water uit stroomt. Dit kan enkele seconden duren.

Stap 6: Sluit het ontluchtingsventiel

Draai het ontluchtingsventiel weer dicht met de radiator sleutel zodra er geen lucht meer uit komt en er alleen water stroomt. Zorg ervoor dat je het niet te strak aandraait om beschadiging te voorkomen.

Stap 7: Herhaal voor alle radiatoren

Herhaal deze stappen voor alle radiatoren in je huis. Begin met de radiatoren op de laagste verdieping en werk je weg naar boven. Dit zorgt ervoor dat alle luchtbellen uit het systeem worden verwijderd.

Stap 8: Zet de verwarming weer aan

Nadat je alle radiatoren hebt ontlucht, zet je de verwarming weer aan. Controleer of alle radiatoren gelijkmatig opwarmen en of er geen borrelende geluiden meer zijn. Je zult merken dat je huis sneller en efficiënter wordt verwarmd.