Pizzadeeg maken

Pizzadeeg maken

Pizzadeeg maken is een essentieel onderdeel van het bereiden van een heerlijke, zelfgemaakte pizza. Met een zelfgemaakt pizzadeeg kun je jouw pizza precies zo maken als jij dat wilt. In dit artikel leer je alles over het maken van pizzadeeg, welke soorten meel je kunt gebruiken, de verschillende soorten pizzadeeg en hoe je jouw pizza perfect bakt in een oven.

Pizzadeeg maken

Pizzadeeg maken, het basisrecept

Yield: 4 pizza’s, doorsnede ongeveer 30 cm
Prep Time: 20 minutes
Additional Time: 2 minutes
Total Time: 22 minutes

Het pizzadeeg maken we hieronder met meel, je kunt zelf kiezen welke soort meel je wilt gebruiken.

Ingredients

 • 500 gram meel (zie soorten meel hieronder)
 • 325 milliliter water
 • 7 gram gedroogde gist (of 21 gram verse gist)
 • 10 gram zout
 • 15 milliliter olijfolie

Instructions

 1. Meng het meel, zout en gist in een grote kom.
 2. Voeg het water en de olijfolie toe aan het meelmengsel en roer tot een samenhangend deeg ontstaat.
 3. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten, tot het soepel en elastisch is. Voeg eventueel wat extra meel toe als het deeg te plakkerig is.
 4. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.
 5. Kneed het deeg kort door en verdeel het in twee of meer gelijke stukken, afhankelijk van het gewenste formaat pizza.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 4 pizza's, ongeveer 30 cm
Amount Per ServingCalories 339Total Fat 8,9gSaturated Fat 1,4gCarbohydrates 54,8gFiber 2,7gSugar 0,9gProtein 8,6g

Soorten meel voor pizzadeeg

Er zijn verschillende soorten meel die je kunt gebruiken voor het maken van pizzadeeg. Hieronder worden de meest voorkomende soorten besproken.

Tarwebloem

Tarwebloem is de meest gangbare keuze voor het maken van pizzadeeg. Het bevat voldoende gluten om het deeg elastisch te maken en een knapperige korst te geven. Je kunt zowel gewone tarwe bloem als patentbloem gebruiken, waarbij patentbloem een iets fijnere maling heeft.

Italiaanse tipo 00-bloem

Tipo 00-bloem is een fijngemalen Italiaanse bloemsoort die vaak wordt gebruikt voor het maken van pizzadeeg. Deze bloemsoort bevat veel gluten en zorgt voor een elastisch deeg met een lichte, knapperige korst.

Speltmeel

Speltmeel is een alternatief voor tarwebloem en heeft een licht nootachtige smaak. Het bevat minder gluten dan tarwebloem, waardoor het deeg minder elastisch wordt. Het kan echter nog steeds worden gebruikt om een smakelijk pizzadeeg te maken.

Volkorenmeel

Volkorenmeel is gemaakt van de hele tarwekorrel en bevat meer vezels en voedingsstoffen dan gewone tarwebloem. Het geeft het pizzadeeg een vollere smaak en een steviger textuur. Je kunt volkorenmeel combineren met tarwebloem of tipo 00-bloem voor een lichter deeg met de voordelen van volkorenmeel.

Verschillende soorten pizzadeeg

Naast het kiezen van het juiste meel, zijn er ook verschillende soorten pizzadeeg die je kunt maken, afhankelijk van jouw wensen en eventuele dieetwensen.

Traditioneel pizzadeeg

Het traditionele pizzadeeg is gemaakt van tarwebloem of tipo 00-bloem en bevat gluten. Dit deeg is elastisch en zorgt voor een knapperige korst. Het is de meest voorkomende keuze voor het maken van pizza’s.

Glutenvrij pizzadeeg

Voor mensen met een glutenintolerantie of -allergie is er ook glutenvrij pizzadeeg. Dit deeg wordt gemaakt van glutenvrije meelsoorten, zoals rijstmeel, boekweitmeel of amandelmeel. Het is belangrijk om te weten dat glutenvrij pizzadeeg minder elastisch is en een andere textuur heeft dan traditioneel pizzadeeg.

Volkoren pizzadeeg

Volkoren pizzadeeg is een gezondere optie, gemaakt van volkorenmeel. Het bevat meer vezels en voedingsstoffen dan gewone tarwebloem en heeft een steviger textuur. Zoals eerder vermeld, kun je volkorenmeel combineren met tarwebloem of tipo 00-bloem voor een lichter deeg met de voordelen van volkorenmeel.

Het bakken van de pizza in een oven

Voorbereiding

Voordat je jouw pizza in de oven bakt, moet je deze voorbereiden:

 1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand, meestal rond de 250°C of hoger.
 2. Rol het deeg uit tot een dunne, ronde vorm op een met bloem bestoven werkblad.
 3. Beleg de pizza met jouw favoriete toppings, maar zorg ervoor dat je niet te veel beleg gebruikt, anders wordt de pizza zwaar en zompig.
 4. Leg de pizza op een bakpapier of een ingevette pizzasteen.

Oventemperatuur

Voor het beste resultaat bak je jouw pizza op een zo hoog mogelijke temperatuur. De meeste huishoudovens kunnen worden verwarmd tot 250°C of hoger. Een hoge temperatuur zorgt ervoor dat de pizza snel gaart en een knapperige korst krijgt.

Baktijd

De baktijd van een pizza varieert afhankelijk van de dikte van het deeg en de hoeveelheid beleg. Over het algemeen duurt het bakken van een pizza in een voorverwarmde oven op 250°C ongeveer 8 tot 12 minuten. Houd de pizza goed in de gaten en haal hem uit de oven wanneer de korst goudbruin is en de kaas gesmolten en bubbelt.

Tips voor een knapperige korst

 • Gebruik een pizzasteen
  Een pizzasteen is een platte, keramische steen die warmte gelijkmatig verdeelt en zorgt voor een knapperige korst. Verwarm de pizzasteen in de oven voordat je de pizza erop legt.
 • Bestrijk de rand van het deeg met olijfolie
  Dit helpt om de korst knapperig en goudbruin te maken.
 • Gebruik minder beleg
  Een teveel aan beleg kan ervoor zorgen dat de pizza zwaar en zompig wordt, waardoor de korst niet goed gaart.

Veelgestelde vragen

1.Hoe lang moet ik het pizzadeeg laten rijzen?
Laat het pizzadeeg 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.

2. Kan ik het pizzadeeg van tevoren maken en invriezen?
Ja, je kunt het pizzadeeg van tevoren maken en invriezen. Verpak het deeg goed in plasticfolie en bewaar het in de vriezer. Laat het deeg volledig ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

3. Wat is het verschil tussen tarwebloem en tipo 00-bloem?
Tipo 00-bloem is een fijngemalen Italiaanse bloemsoort met een hoog glutengehalte, terwijl tarwebloem een gangbare bloemsoort is die minder fijn gemalen is. Beide soorten zijn geschikt voor het maken van pizzadeeg.

4. Hoe kan ik een glutenvrij pizzadeeg maken?
Gebruik glutenvrije meelsoorten, zoals rijstmeel, boekweitmeel of amandelmeel, om een glutenvrij pizzadeeg te maken. Houd er rekening mee dat de textuur anders zal zijn dan bij traditioneel pizzadeeg.

5. Hoe weet ik wanneer mijn pizza klaar is?
Je pizza is klaar als de korst goudbruin is en de kaas gesmolten en bubbelt. Dit duurt ongeveer 8 tot 12 minuten bij een oventemperatuur van 250°C. Houd de pizza goed in de gaten tijdens het bakken om te voorkomen dat hij verbrandt.