Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen tegels verwijderen kan een vervelende klus zijn. Het groeit op de meest ongewenste plekken en kan het uiterlijk van je tuin, terras of oprit verpesten. In dit artikel bespreken we welk gereedschap je het beste kunt gebruiken om onkruid tussen de tegels weg te halen, welke chemische middelen helpen en welke niet, en welke huismiddeltjes goed werken tegen onkruid tussen de tegels.

Het belang van onkruid tussen tegels verwijderen

Het verwijderen van onkruid tussen tegels is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je tuin of terras, maar ook voor de duurzaamheid van je bestrating. Onkruid kan vocht vasthouden, wat kan leiden tot vorstschade in de winter. Bovendien kunnen de wortels van onkruid druk uitoefenen op de voegen en tegels, wat kan leiden tot verzakkingen en beschadigingen.

Gereedschap voor het verwijderen van onkruid

Er zijn verschillende soorten gereedschap die je kunt gebruiken om onkruid tussen tegels te verwijderen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende:

 1. Voegenkrabbers zijn handige hulpmiddelen om onkruid tussen tegels weg te halen. Ze hebben een smalle, scherpe kant waarmee je het onkruid en mos uit de voegen kunt krabben.
 2. Onkruidborstels zijn effectief voor het verwijderen van onkruid op grotere oppervlakken. Ze hebben stevige, metalen borstelharen die het onkruid uit de voegen schrobben.
 3. Hogedrukreinigers kunnen onkruid tussen tegels snel en effectief verwijderen. Door de kracht van het water wordt het onkruid losgespoten en weggespoeld. Let wel op dat je de hogedrukreiniger niet te dicht bij de voegen houdt, om beschadiging aan de voegen te voorkomen.
 4. Eventueel kun je onkruid vrij snel wegkrijgen met een zogenoemde onkruidbrander, die je bij veel tuincentra kunt huren.

Chemische middelen voor onkruidbestrijding

Er zijn verschillende chemische middelen op de markt die kunnen helpen bij het bestrijden van onkruid tussen tegels. We bespreken hier de effectieve en ineffectieve middelen.

 1. Effectieve chemische middelen
  Glyphosaat is een veelgebruikt chemisch middel dat effectief is tegen onkruid, maar dat wil niet meteen zeggen dat je dit middel moet gebruiken. Het doodt de planten tot in de wortels. Let wel op dat je het middel selectief toepast, omdat het ook andere planten in je tuin kan aantasten.
 2. Ineffectieve chemische middelen
  Er zijn ook chemische middelen die minder effectief zijn tegen onkruid. Vaak zijn dit middelen die alleen het bovengrondse deel van het onkruid aanpakken en niet de wortels. Het onkruid kan dan na verloop van tijd weer terugkomen.

Veiligheid bij het gebruik van chemische middelen

Wanneer je chemische middelen gebruikt voor het verwijderen van onkruid tussen tegels, is het belangrijk om de veiligheid in acht te nemen:

 1. Draag beschermende kleding, zoals handschoenen, een masker en een veiligheidsbril, om contact met de chemische stoffen te voorkomen.
 2. Lees en volg de instructies op de verpakking van het onkruidbestrijdingsmiddel nauwkeurig op.
 3. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het behandelde gebied totdat het middel volledig is opgedroogd en geabsorbeerd.

Huismiddeltjes tegen onkruid tussen tegels

Er zijn verschillende huismiddeltjes die goed kunnen werken tegen onkruid tussen tegels. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Heet water
  Giet kokend water over het onkruid tussen de tegels. Het hete water zal het onkruid verwelken en uiteindelijk doden. Herhaal dit indien nodig om het onkruid volledig te verwijderen.
 2. Azijn
  Azijn is een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Meng gelijke delen water en azijn en spray het mengsel op het onkruid. Het azijnzuur zal het onkruid uitdrogen en doden.
 3. Zout
  Strooi een beetje zout op het onkruid tussen de tegels en veeg het vervolgens in de voegen. Het zout zal het onkruid uitdrogen en doden. Let op dat je niet te veel zout gebruikt, omdat dit de bodem kan verzilten en andere planten kan aantasten.
 4. Baking soda
  Meng baking soda met water tot een dikke pasta en breng het aan op het onkruid tussen de tegels. Laat het mengsel enkele uren inwerken en veeg het daarna weg. De baking soda zal het onkruid uitdrogen en doden.

Preventieve maatregelen tegen onkruidgroei

Om te voorkomen dat onkruid tussen de tegels terugkomt, zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 1. Vul de voegen tussen de tegels met voegmortel of voegzand. Hierdoor krijgt het onkruid minder goede kans om te groeien.
 2. Houd de bestrating schoon door regelmatig te vegen en eventueel te schrobben met een harde borstel.
 3. Plaats een worteldoek onder de tegels om te voorkomen dat onkruid vanuit de ondergrond omhoog groeit.

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding

Als je milieubewust bent en geen chemische middelen wilt gebruiken, zijn er verschillende milieuvriendelijke alternatieven voor onkruidbestrijding:

 1. Gebruik de eerder genoemde huismiddeltjes zoals azijn, zout, en baking soda.
 2. Overweeg het gebruik van een elektrische onkruidbrander. Deze apparaten gebruiken hitte om het onkruid te verbranden zonder chemicaliën.
 3. Kies voor organische onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals pelargonzuur of vetzuren. Deze middelen zijn biologisch afbreekbaar en hebben een lage impact op het milieu.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik onkruid tussen tegels verwijderen op een milieuvriendelijke manier?
Gebruik huismiddeltjes zoals azijn, zout, of baking soda, of kies voor organische onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten.

Is het gebruik van zout schadelijk voor het milieu?
Overmatig gebruik van zout kan de bodem verzilten en andere planten aantasten. Gebruik zout daarom met mate en alleen op plaatsen waar het nodig is.

Hoe voorkom ik dat onkruid tussen de tegels terugkomt?
Vul de voegen tussen de tegels met voegmortel of voegzand, houd de bestrating schoon en overweeg het plaatsen van een worteldoek onder de tegels.

Zijn hogedrukreinigers schadelijk voor mijn tegels?
Hogedrukreinigers kunnen beschadigingen aan de voegen veroorzaken als je ze te dicht bij de voegen houdt. Gebruik de hogedrukreiniger voorzichtig en op een gepaste afstand van de voegen.

Hoelang duurt het voordat onkruid volledig is verwijderd na het aanbrengen van chemische middelen?
Dit is afhankelijk van het gebruikte middel en de grootte van het onkruid. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot weken voordat het weg begint te gaan.