Kerstboom optuigen

Kerstboom optuigen

De kerstboom optuigen is een prachtige traditie die veel vreugde en feestelijkheid in huis brengt. Voor beginners kan dit echter soms een uitdaging zijn.

Wanneer mag je de kerstboom plaatsen?

De datum waarop je een kerstboom mag plaatsen, varieert per cultuur en traditie. In Nederland en België beginnen veel mensen met het zetten en versieren van hun kerstboom vanaf Sinterklaasavond (5 december) of direct na Sinterklaas. Echter, sommigen kiezen ervoor om te wachten tot rond de tweede week van december. Het is vooral een persoonlijke keuze. Als het gaat om het buiten plaatsen van een kerstboom, hangt dit vaak af van het weer en persoonlijke voorkeuren. En het kan zo zijn dat er in bepaalde gemeenten richtlijnen zijn wanneer de boom buiten voorzien mag worden van lampjes, en op welke tijdstippen en data de lampjes mogen branden.

Kerstboom optuigen

Het kiezen van de juiste boom

 1. Er zijn verschillende soorten kerstbomen, zoals de Nordmann-spar, de blauwspar en de traditionele fijnspar. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken qua naaldvastheid en geur.
 2. Bepaal de grootte van de boom aan de hand van de ruimte die je hebt. Zorg ook dat de vorm van de boom past bij je ruimte.
 3. Kunstbomen zijn een goede keuze als je allergisch bent voor echte bomen of als je een duurzamere optie zoekt. Echte bomen hebben daarentegen een authentieke uitstraling en geur.

Basis benodigdheden

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden hebt:

 • Kerstboomstandaard
 • Lichtjes
 • Kerstballen en andere versieringen
 • Sluiters of haakjes voor de kerstballen
 • Kerstboomtopper
 • Eventueel een rok of mat voor onder de boom

Het optuigen van de boom

 1. Zet de boom in de standaard en zorg dat hij recht en stevig staat.
 2. Begin van onderaf met het omwikkelen van de lichtjes rond de boom. Zorg voor gelijkmatige verdeling.
 3. Begin met de grotere kerstballen en hang ze dieper in de boom voor diepte. Gebruik kleinere ballen en versieringen naar de uiteinden van de takken toe.
 4. Voeg speciale ornamenten toe die van betekenis zijn voor jou of je familie.
 5. Plaats als laatste de piek op de boom. Dit kan een ster, engel of iets anders zijn.
 6. Stap achteruit en bekijk de boom. Vul lege plekken op en herverdeel indien nodig.

Veiligheidstips

 • Zorg ervoor dat de boom niet in de buurt van een open vuur of verwarmingsbron staat.
 • Gebruik alleen goedgekeurde verlichting en controleer op defecten.
 • Houd kleine decoraties buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren.

Afronden en onderhoud

Vergeet niet je boom water te geven als het een echte boom is. Dit houdt hem langer vers. Kunstbomen hebben dit uiteraard niet nodig.

Het optuigen van een kerstboom is een leuke activiteit die je helemaal naar eigen smaak en stijl kunt doen. Het belangrijkste is dat je ervan geniet en het ziet als een kans om samen te komen met dierbaren en de feestdagen te vieren. Veel plezier met het optuigen van je kerstboom.