Hond pillen geven

Hond pillen geven

Hond pillen geven, hoe doe je dat het beste? Het geven van medicijnen aan je hond kan een uitdaging zijn, vooral als het dier ziek is en niet graag pillen slikt. In dit artikel bespreken we tips en trucs om een hond tabletten te geven, hoe je een hond een injectie geeft als dat nodig is en hoe je neusdruppels toedient bij een hond.

Hond pillen geven

Waarom pillen toedienen?

Soms moet je hond medicatie innemen om te herstellen van een ziekte of om chronische aandoeningen onder controle te houden. Pillen zijn een veelvoorkomende vorm van medicatie, maar het kan lastig zijn om je hond pillen te laten slikken.

Tips en trucs

De juiste timing

Kies een moment waarop je hond ontspannen is om de medicatie toe te dienen. Dit maakt het makkelijker voor zowel jou als je hond.

Het juiste gereedschap

Gebruik een pillenschieter of een speciale pillenverstopper om de pil gemakkelijker in de bek van je hond te krijgen. Je kunt de pil ook verstoppen in een stukje kaas, vlees, of een hondenbrokje.

Het inschakelen van hulp

Als je hond echt niet meewerkt, schakel dan de hulp in van een vriend, familielid, of dierenarts.

Vloeibare medicamenten

Vloeibare medicamenten kun je eventeel in een spuit doen, zonder naald vanzelfsprekend. JE kunt de spuit tussen de tanden door in de bek leegspuiten, Wrijf daarbij met een hand over de onderkant van de keel, waardoor de hond eerder het medicament door zal slikken.

Een hond een injectie geven

Wanneer is een injectie nodig?

In sommige gevallen is het nodig om je hond een injectie te geven, bijvoorbeeld bij diabetes of bij bepaalde soorten medicatie die niet oraal toegediend kunnen worden.

Stap-voor-stap instructies

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, zoals de juiste naald, spuit en medicatie. Was je handen grondig voordat je begint en zorg ervoor dat je hond ontspannen is.

Het kiezen van de juiste plek

De meest gebruikelijke plek om een injectie te geven bij een hond is in het losse huidweefsel op de rug, tussen de schouderbladen. Vraag je dierenarts om advies over de juiste plek voor de injectie, afhankelijk van het type medicatie en de grootte van je hond.

Het toedienen van de injectie

Trek de huid van je hond op en steek de naald in een hoek van 45 graden in de huidplooi. Spuit de medicatie langzaam en voorzichtig in. Verwijder de naald en geef je hond een beloning voor zijn geduld.

Neusdruppels toedienen bij een hond

Wanneer zijn neusdruppels nodig?

Neusdruppels kunnen nodig zijn bij verkoudheid, allergieën, of infecties van de bovenste luchtwegen. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het toedienen van neusdruppels om ervoor te zorgen dat de medicatie effectief is en je hond geen ongemak ervaart.

Het toepassen van neusdruppels

Het kalmeren van de hond

Zorg ervoor dat je hond ontspannen is voordat je begint met het toedienen van de neusdruppels. Aai hem en spreek op geruststellende toon om hem op zijn gemak te stellen.

Het toedienen van de druppels

Houd het hoofd van je hond omhoog en open voorzichtig een neusgat met je vingers. Dien de voorgeschreven hoeveelheid druppels toe en houd het hoofd van je hond een paar seconden omhoog om te zorgen dat de druppels goed in de neus terechtkomen. Herhaal dit proces voor het andere neusgat.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn hond laten wennen aan het nemen van pillen?
Je kunt je hond laten wennen aan het nemen van pillen door het oefenen met lekkere traktaties voordat je daadwerkelijk medicatie moet toedienen. Zo went je hond aan het idee dat hij iets moet slikken dat in een traktatie verborgen zit.

Wat als mijn hond de pil uitspuugt?
Als je hond de pil uitspuugt, probeer dan een andere methode om de pil toe te dienen, zoals het gebruik van een pillenschieter of het verstoppen van de pil in een ander soort voedsel.

Is het veilig om mijn hond zelf een injectie te geven?
Het is meestal veilig om je hond zelf een injectie te geven, mits je de juiste techniek en materialen gebruikt en op de hoogte bent van de specifieke instructies van je dierenarts. Als je je niet op je gemak voelt bij het geven van een injectie, vraag dan je dierenarts om hulp of advies.

Hoe lang moet ik wachten na het toedienen van neusdruppels voordat ik mijn hond weer laat spelen?
Het is raadzaam om je hond ten minste 15 tot 30 minuten na het toedienen van neusdruppels rustig te houden, zodat de medicatie goed kan inwerken. Je kunt je hond daarna weer laten spelen en zijn normale activiteiten hervatten.

Kan ik mijn hond pijnstillers voor mensen geven als hij pijn heeft?
Geef je hond nooit pijnstillers voor mensen zonder eerst met je dierenarts te overleggen. Sommige pijnstillers voor mensen kunnen giftig zijn voor honden en ernstige bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg je dierenarts voor geschikte pijnmedicatie voor je hond.