Hoe werkt een kokend water kraan?

Hoe werkt een kokend water kraan?

Hoe werkt een kokend water kraan? Een keukenapparaat dat steeds populairder wordt in moderne huishoudens. Het biedt de mogelijkheid om direct kokend water te tappen, waardoor het maken van thee, koffie, soep en andere warme dranken of gerechten veel sneller en gemakkelijker wordt. In dit artikel bespreken we hoe een kokend water kraan werkt en wat de voordelen en nadelen zijn van deze apparaten.

Hoe werkt een kokend water kraan?

Een kokend water kraan werkt door middel van een speciaal reservoir dat onder de gootsteen of in de keukenkast wordt geplaatst. Dit reservoir is verbonden met de kraan, die op het aanrechtblad wordt gemonteerd. Het reservoir wordt gevuld met water, dat vervolgens wordt verwarmd tot de gewenste temperatuur (meestal tussen de 93°C en 100°C) met behulp van een verwarmingselement. Het water wordt op deze temperatuur gehouden totdat het wordt gebruikt.

Wanneer de kokend water kraan wordt geopend, stroomt het kokende water direct uit de kraan. De meeste kokend water kranen hebben ook een kinderbeveiliging en een mechanisme dat voorkomt dat het kokende water per ongeluk wordt geactiveerd.

Voordelen van een kokend water kraan

 1. Snelheid en gemak
  Een van de belangrijkste voordelen van een kokend water kraan is de snelheid en gemak waarmee kokend water kan worden getapt. In plaats van te wachten tot een waterkoker is opgewarmd, heb je direct kokend water beschikbaar voor thee, koffie en andere warme dranken of gerechten.
 2. Ruimtebesparend
  Een kokend water kraan neemt minder ruimte in beslag dan een waterkoker en kan worden geïnstalleerd op het aanrechtblad, waardoor er meer ruimte vrijkomt op de keukenplank.
 3. Energie-efficiëntie
  Omdat een kokend water kraan alleen het water verwarmt dat nodig is, is het energiezuiniger dan een waterkoker, waarbij vaak te veel water wordt gekookt en weggegooid.
 4. Hygiënischer
  Omdat het water in het reservoir voortdurend op hoge temperatuur wordt gehouden, wordt de kans op bacteriële groei geminimaliseerd.

Nadelen van een kokend water kraan

 1. Kosten
  Kokend water kranen zijn duurder in aanschaf dan een waterkoker. Bovendien is de installatie van het apparaat vaak complexer en moet deze worden uitgevoerd door een professionele loodgieter.
 2. Veiligheid
  Kokend water is gevaarlijk en kan ernstige brandwonden veroorzaken als het niet correct wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en het apparaat te gebruiken met de nodige voorzichtigheid.
 3. Onderhoud
  Omdat het reservoir voortdurend met water wordt gevuld, kan er kalkaanslag ontstaan. Dit kan de efficiëntie van het apparaat verminderen.

Kun je ook koud water uit een kokend water kraan krijgen?

Over het algemeen is het niet mogelijk om koud water uit een kokend water kraan te krijgen, omdat het apparaat alleen is ontworpen om kokend water te leveren. Sommige modellen kunnen echter wel warm water of heet water op een lagere temperatuur leveren, afhankelijk van de instellingen van het apparaat. Daarnaast zijn er ook combikranen op de markt die zowel kokend als koud water kunnen leveren, waarbij het koude water rechtstreeks uit de waterleiding komt en het kokende water uit het speciale reservoir van het apparaat. Het is belangrijk om de specificaties van het apparaat te controleren voordat je het koopt, om er zeker van te zijn dat het aan jouw behoeften voldoet.