Hoe lang moeten aardappelen koken?

Hoe lang moeten aardappelen koken?

Hoe lang moeten aardappelen koken? Het lijkt misschien een eenvoudige klus, maar er zijn veel factoren die de perfecte aardappel kunnen maken of breken. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de perfecte aardappelen te koken, inclusief hoe lang je ze moet koken, waar je op moet letten bij het kopen van aardappelen, hoe je ze het beste kunt bewaren en andere bereidingsmethoden. Laten we beginnen.

Hoe lang moeten aardappelen koken?

Hoe lang moeten aardappelen koken?

Yield: 4
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 40 minutes

Aardappelen koken duurt meestal tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de grootte en het type aardappel. Volg deze stappen om aardappelen te koken:

Ingredients

 • 1 kilo aardappelen
 • zout
 • water

Instructions

 1. Was de aardappelen goed en schil ze indien gewenst. Je kunt ook de schil erop laten voor extra smaak en voedingsstoffen.
 2. Snij grote aardappelen in kleinere stukken, zodat ze gelijkmatig koken.
 3. Doe de aardappelen in een pan en vul deze met water totdat de aardappelen volledig onder water staan.
 4. Voeg wat zout toe aan het water, een snufje, meer is niet nodig.
 5. Breng het water aan de kook, bij voorkeur op een middelhoog vuur.
 6. Zodra het water kookt, verlaag je het vuur en laat je de aardappelen 15 tot 20 minuten koken, of totdat ze zacht zijn wanneer je er met een vork in prikt.
 7. Giet de aardappelen af
 8. Laat ze even uitlekken en uitdampen.
Nutrition Information
Yield 4 Serving Size 210 gram
Amount Per ServingCalories 82Total Fat 0,1gCholesterol 0mgCarbohydrates 17gFiber 2,5gProtein 2g

10 tips voor het perfect koken van aardappelen

 1. Er zijn veel verschillende soorten aardappelen, elk met hun eigen smaak en textuur. Kies voor het koken een aardappelras dat geschikt is voor jouw gerecht. Vastkokende aardappelen zijn ideaal voor salades, terwijl kruimige aardappelen beter zijn voor puree of stamppot.
 2. Schil de aardappelen met een dunschiller en was ze vervolgens grondig onder stromend water om vuil en eventuele resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.
 3. Om ervoor te zorgen dat alle aardappelen gelijkmatig gaar worden, is het belangrijk om ze in gelijke stukken te snijden. Snij grote aardappelen doormidden of in vieren, afhankelijk van hun grootte.
 4. Vul een pan met voldoende water, zodat alle aardappelen volledig ondergedompeld zijn. Het is belangrijk om genoeg water te gebruiken, zodat de aardappelen gelijkmatig kunnen koken.
 5. Voeg een snufje zout toe aan het water voordat je de aardappelen toevoegt. Dit zorgt voor extra smaak en helpt de aardappelen tijdens het koken gelijkmatig gaar te worden.
 6. Breng het water aan de kook op hoog vuur. Zodra het water kookt, kun je de aardappelen toevoegen.
 7. De kooktijd voor aardappelen kan variëren, afhankelijk van de grootte en het soort aardappel. Over het algemeen geldt dat je vastkokende aardappelen 20 tot 25 minuten moet koken, terwijl kruimige aardappelen ongeveer 25 tot 30 minuten nodig hebben. Houd de kooktijd in de gaten en pas deze zo nodig aan.
 8. Om te controleren of de aardappelen gaar zijn, kun je een vork of een mes in de grootste aardappel steken. Als deze er gemakkelijk in glijdt zonder weerstand, zijn de aardappelen gaar.
 9. Giet de aardappelen voorzichtig af met behulp van een vergiet. Zorg ervoor dat al het water uit de pan is verwijderd.
 10. Laat de aardappelen enkele minuten uitdampen om overtollig vocht te verwijderen. Dit zorgt voor een betere textuur en smaak.

Waar op letten bij het kopen van aardappelen

 1. Kies aardappelen met een egale, onbeschadigde schil. Vermijd aardappelen met groene plekken, want dit kan wijzen op een te hoge concentratie solanine, wat schadelijk kan zijn bij inname.
 2. Vermijd aardappelen met uitlopers, want dit kan duiden op veroudering. Uitlopers kunnen worden verwijderd, maar het is beter om verse aardappelen te kiezen.
 3. Druk zachtjes op de aardappel om te controleren of deze stevig aanvoelt. Zachte of ingedeukte aardappelen kunnen tekenen zijn van bederf of veroudering en moeten worden vermeden.
 4. Controleer of de verpakking van de aardappelen geen scheuren of gaten bevat. Een beschadigde verpakking kan leiden tot bederf of uitdroging van de aardappelen.

Hoe het beste aardappelen bewaren

 1. Aardappelen blijven het langst vers als ze worden bewaard bij een temperatuur van ongeveer 7 tot 10°C. Bewaar ze niet in de koelkast, want dat kan de textuur en smaak negatief beïnvloeden.
 2. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de aardappelen om condensatie en schimmelvorming te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een open kist, mand of papieren zak om ze in te bewaren.
 3. Sommige groenten en fruit, zoals uien en appels, geven ethyleengas af dat het rijpingsproces van aardappelen kan versnellen en bederf kan bevorderen. Bewaar aardappelen daarom gescheiden van deze producten.

Andere bereidingsmethoden

 1. Bakken
  Aardappelen kunnen ook heerlijk worden gebakken in de oven of in een koekenpan. Snijd ze in plakjes, partjes of blokjes en bak ze op middelhoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn.
 2. Frituren
  Voor een echte traktatie kun je aardappelen frituren om frietjes te maken. Snijd de aardappelen in gelijke frietjes en frituur ze op 180°C tot ze goudbruin en knapperig zijn.
 3. Poffen
  Grote, kruimige aardappelen zijn perfect om te poffen in de oven. Prik met een vork enkele gaatjes in de schil en bak ze op 200°C gedurende ongeveer 45-60 minuten, afhankelijk van de grootte.
 4. Stomen
  Stomen is een gezonde manier om aardappelen te bereiden, omdat er geen extra vet nodig is. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en stoom ze gedurende 20-25 minuten, of tot ze gaar zijn.