Aardappelen schillen

Aardappelen schillen

Aardappelen schillen is één van de meest basale taken in de keuken, maar het kan toch wat lastig zijn als je niet weet hoe je het goed moet doen. In dit artikel zullen we enkele tips en trucs bespreken die je kunt gebruiken om het schillen van aardappelen gemakkelijker en efficiënter te maken.

Aardappelen schillen, hoe werkt het?

Kies de juiste aardappel

De eerste stap in het schillen van aardappelen is om de juiste aardappel te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten aardappelen verkrijgbaar, en sommige zijn gemakkelijker te schillen dan andere.

Over het algemeen zijn de meeste aardappelen met een gladde schil gemakkelijker te schillen dan aardappelen met een ruwe of oneffen schil. Kies bij voorkeur aardappelen van vergelijkbare grootte, of snij de geschilde aardappelen in ongeveer gelijk grote stukken, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Gebruik een goed schilmesje

Het is belangrijk om een ​​goed schilmesje te gebruiken bij het schillen van aardappelen. Een mesje met een scherpe punt en een scherp lemmet is ideaal.

Gebruik nooit een bot of beschadigd mesje, omdat dit gevaarlijk kan zijn en het schillen van de aardappelen moeilijker maakt.

Was de aardappelen

Voordat je begint met schillen, is het belangrijk om de aardappelen grondig te wassen. Hierdoor worden eventuele vuildeeltjes of zandresten van de schil verwijderd en wordt het schillen gemakkelijker.

Gebruik een borstel om de aardappelen te schrobben als dat nodig is, maar wees voorzichtig om de schil niet te beschadigen.

Begin bij het juiste punt

Begin met schillen aan de bovenkant van de aardappel, waar de ogen zich bevinden. Maak hierbij gebruik van een mesje met een scherpe punt. Verwijder eerst de ogen en eventuele beschadigde delen van de aardappel.

Werk vervolgens naar beneden toe, waarbij je de schil gelijkmatig verwijdert.

Maak lange, gelijkmatige bewegingen

Bij het schillen van aardappelen is het belangrijk om lange, gelijkmatige bewegingen te maken. Begin bij de bovenkant van de aardappel en werk naar beneden toe, waarbij je het mesje langs de zijkant van de aardappel houdt.

Probeer de aardappel zo min mogelijk te draaien of te bewegen tijdens het schillen, omdat dit de schil kan beschadigen of het schillen moeilijker kan maken.

Gebruik een dunschiller

Als je liever een dunschiller gebruikt in plaats van een mesje, kies dan een model met een scherp lemmet en een comfortabele handgreep. Hou de aardappel vast met één hand en schil met de andere hand in lange, gelijkmatige bewegingen.

Een dunschiller kan handig zijn bij het schillen van grote aardappelen, terwijl kleine aardappelen makkelijker met een mesje geschild kunnen worden.